RENAULT EZ-GO: premiera mondială a conceptului unui robomobil pentru transportul urban în comun


RENAULT EZ-GO: premiera mondială a conceptului unui robomobil pentru transportul urban în comun

La salonul Auto de la Geneva este prezentat conceptul robomobilului, care are un design unic și oferă serviciul comenzilor on line. Renault EZ-GOse înscrie armonios în peisajul urban și oferă variante noi de circulație în orașele cu populație densă.

Primul Renault EZ-GO— un concept al robomobilului electric autonom, care este concomitent mașină și serviciu. Poți circula cu el de la o stație fixată, dar și din orice punct comod pentru pasager. Compania Renault consideră că integrarea noțiunii «automobil-serviciu» cu conexiunea la infrastructura urbană cu diverși senzori, sistem de analizare a datelor, servicii on-line, sisteme plurimodale și alte soluții va fi principala caracteristică a soluțiilor din domeniul mobilității și a orașelor inteligente din viitor.

«Comenzile on-line pentru automobil și servicii de transport în comun oferă companiei Renault posibilități vaste mai ales în orașe. Este o soluție interesantă pentru persoanele de diferite vârste, care caută noi metode de a călători.— a menționat directorul operațional Tierri Bollore. — Noi studiem de mult timp serviciile de transport și avem experiență în domeniul autoturismelor și automobilelor comerciale ușoare. Renault poate oferi acestei piețe electromobile autonome cu servicii on-line pentru utilizarea lor în sfera privată sau comercială. EZ-GO ne permite să presupunem cum va fi viitorul».

EZ-GO—primul din seria de concept-care Renault, orientat spre prestarea serviciilor de transport pe parcursul anului 2018. EZ-GO iese imediat după prezentarea cu succes a electromobilului demo Renault SYMBIOZ de categoria patru a autonomiei pentru propriretari privați.

EZ-GO— un concept-car pentru transportul urban în comun

EZ-GO, robomobilul de uz comun și servicii, accesibil companiilor private și de stat, este predestinat transportării individuale și în grupuri mici a pasagerilor, completează autoturismele și transportul public gen metrou sau autobuz.

Pasagerul poate chema un EZ-GO prin aplicație sau la stațiile speciale. Robomobilul îmbină mobilitatea și confortul mașinii personale cu siguranța și liniștea călătoriei îân transportul public.

«Ne-am dori ca Renault EZ-GO să fie un moment-cheie în dezvoltarea soluțiilor din sfera mobilității urbane. În acest concept electric autonom noi cercetăm influența pozitivă a transportului în comun asupra tuturor.— a spus Lawrence van den Aker , vicepreședinte senior în design corporativ.— Este un automobil neobișnuit, integrat în mediul urban, care oferă o vizibilitate excepțională de 360 grade și spațiu pentru comunicare, în care oamenii se pot relaxa și savura călătoria».

Arhitectura inovațională EZ-GO și designul în forma unui cocon asigură vizibilitate maximă pentru senzorii sistemului autonom, iluminarea naturală prin acoperișul panoramic de sticlă. Grație înălțimii relativ mici, robomobilul nu blochează vederea pentru pietonii din afară. După conexiunea la stația de îmbarcare, EZ-GO formează o podea lată la același nivel cu rampa, care permite intrarea în interiorul salonului, inclusiv în cărucior. Caracteristicile EZ-GO admit diverse variante de utilizare a lui cu respectarea principiului Easy Life, care este unul din elementele de bază ale ADN-ului brandului Renault.

Renault EZ-GO, dotat cu sistem de conducere autonomă de nivelul patru, poate controla distanța până la mașina din față, păstrarea benzii de circulație, regruparea între rânduri și virajele independente în intersecții. În cazul accidentelor din preajmă, EZ-GO se poate muta într-un loc sigur de sine stătător sau la comanda centrului de monitorizare. Renault EZ-GO asigură securitatea utilizatorilor grație vitezei limitate (50km/h), intrării largi pentru pasageri în partea opusă circulației rutiere și iluminarea care evidențiază sectorul respectiv al platformei de îmbarcare.

Robomobilul este dotat cu șasiul inovațional cu tracțiune integrală Renault 4CONTROL, care asigură o manevrabilitate suplimentară și securitate.

EZ-GO întruchipează închipuirile despre robomobilele viitorului, dar ambițiile Renault merg mult mai departe. Grupul intenționează să prezinte un șir de soluții noi pentru transportul în comun, inclusiv în sfera carshering, carpuling, comanda de taxi în regim on-line și deservirea robomobilelor. Pentru a le realiza, Renault va continua lucrul în cadrul strategiei inovațiilor deschise cu partenerii și organizațiile statale, și va utiliza vastele cercetări științifice ale Alianței Renault-Nissan-Mitsubishi.

Grupul Renault deja dezvoltă activ proiecte în aceste domenii, inclusiv:

  • Renault Mobility— aplicație pentru închirierea autoturismelor și furgonetelor;
  • EASY CONNECT for Fleet— sistem de exploatare a parcurilor auto ;
  • Proeicte carshering, cum ar fi Zity șiGreen Mobility;
  • Comanda on-line a taximetrelor prin platformaMarcel;
  • Testarea transportuluiautonom la cerere în colaborare cu Transdev.

În plus, compania exploatează activ experiența acumulată în cadrul proiecvtelor de parteneriat ale Alianței.